קפיטל פלוס לוגו - סיוע מול רשות החדשנות, המדען הראשי ועוד

אפיון תהליכי חדשנות בתעשייה האולטרה מסורתית בעידן הדיגיטלי

התעשייה האולטרה מסורתית כדוגמת מאפיות, יקבים ועיבוד מתכת הן תעשיות העושות תהליכי עיבוד של חומרי גלם, שחלקם קיימים כבר אלפי שנים. עדויות של הכנת יין נמצאו בגאורגיה כבר לפני 8,000 שנה. המצרים הקדמונים היו הראשונים שהשתמשו בלחם מחמצת לאפיית לחם ועדויות על אפיית לחם נמצאו כבר 8,500 שנה לפני הספירה. עדויות על עיבוד מתכת נמצאו בעירק כבר 8,700 שנים לפני הספירה.

נשאלת השאלה: איך אפשר לאפיין תהליכי חדשנות בתחום שקיים כבר 10,000 שנה? תהליכי חדשנות בתחומים האלו אינם טריוויאלים כלל. מצד אחד, מפעלים הפועלים בתחומים אלו מחויבים לתהליכי חדשנות אם הם רוצים לשרוד, ומצד שני אפיון תהליכים אלו בתהליך “ההישרדות” מחייב השקעה של משאבים, שאינו טריוויאלי כלל.

אפיון החדשנות בתחומים אלו במפעלים אותם אנו מלווים היווה מבחינתנו אתגר משמעותי בחברה. לדוגמא: תחום היקבים שהתפתח מאוד בשנים האחרונות בארץ. תחום היקבים הוא תחום “סקסי” שהרבה יזמים מפנטזים להיכנס אליו. כמות יקבי הבוטיק החדשים בארץ בשנים האחרונות היא עדות לכך. קיימים היום בארץ מעל 250 יקבי בוטיק המתחרים בשוק מאוד צפוף ותחרותי ורוב היקבים יספגו הפסדים משמעותיים ב 10 השנים הראשונות לפעילותם עד שאולי יגיעו לאיזון. תמיד הפתיע אותנו כמות היזמים עם “הברק בעיניים” שנכנסים לתחום יקבי הבוטיק, למרות שהסיכוי שלהם להצליח הוא קטן מאוד. עם זאת, העלאת הסיכוי של היזם להצליח בתחום הזה היא “ייצור” של יין איכותי מאוד בעלויות ייצור נמוכות ככל שניתן. עיקר העלות של היקבים היא מימון המלאי הארוך עקב תהליכי היישון הארוכים של היינות האיכותיים בחביות ובבקבוקים. קיצור משך ההתיישנות של היין הוא תהליך קריטי בקיצור תקופת המימון של היקב של המלאי שלו. רוב רובם של מומחי היין בארץ ובעולם יפסלו כל תהליך של “התערבות” בתהליך התסיסה והיישון של יינות איכותיים. כפי שאמר לנו יינן ידוע “יש תהליכים שנלמדו במשך אלפי שנים, ומי אני שהתערב בהם?” האם באמת ניתן לקצר תהליכי יישון של יין איכותי משנים לחודשים לקיצור עלויות המימון של יקב?

אפיון תהליכי חדשנות בעידן הדיגיטלי בתחום היקבים הוא בעיקר חשיבה מחוץ לקופסא בתחום סופר שמרני. תרגום תזרים המזומנים העתידי של היקב למונחים של תסיסה אלכוהולית של זני יין איכותי בחבית מעץ אלון מאזור מסויים, הם , הם הבסיס של ההצלחה או הכשלון של יקב בוטיק בשוק הלא סלחני של ישראל בשנות ה 2020. החדשנות מתבטאת ביכולת של היקב לחשוב באופן תעשייתי מחד, עם מתן כבוד ומקום לתהליכים בני אלפי שנים מאידך. אם יש משהו שניתן לבצע כעת בעידן הדיגיטלי, הוא תהליך מואץ של למידה מניסיונם של אחרים שתיעדו אותו באמצעים דיגיטליים ( וכמובן, ללא הפרה של זכויות יוצרים של אחרים בתחום).

עתידה של התעשייה האולטרה מסורתית בארץ שזור ביכולת של היזמים לאמץ תהליכים של חדשנות במטרה לייעל את פעילותם. הצורך בייעול התהליכים אינו בגדר

NICE TO HAVE

אלא בגדר

MUST HAVE

אם יזמים בתחומים אלו מעוניינים בכך שלא רק ייצרו יינות איכותיים שימכרו במחירים גבוהים, אלא גם ברווחיות של היקבים שלהם, הם חייבים לאמץ תהליכים של חדשנות. ההתקדמות האדירה בתחומים של תסיסה אלכוהולית בעולם מחייבת שינוי גישה בקרב יזמים בתחום הזה (כדוגמא), וזאת במטרה להבטיח את שרידותם בתחום אולטרה מסורתי זה.

שיתוף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email