קפיטל פלוס לוגו - סיוע מול רשות החדשנות, המדען הראשי ועוד

מנוע הצמיחה שמסתתר בכל מפעל תעשייה בפריפריה

תארו לכם שעובד במפעל תעשייה בפריפריה מייצר במשך יום העבודה שלו מוצר מסוים. הוא מקבל את חומרי הגלם, עושה את הפעולות שהוא מכיר ובעזרת הידע שלו והכלים שברשותו הוא מנסה לייצר כמה שיותר מוצרים במהלך יום העבודה. בסוף יום העבודה, בין החתמת כרטיס העבודה למחשבה על הפקקים בדרך הביתה, הוא מחשב את הערך של כל המוצרים שהוא ייצר במהלך היום ומוריד את כל העלויות שנדרשו בייצור המוצר. הערך הזה נקרא “פריון לעובד” וזהו אחד הנתונים החשובים ביותר בכלכלה המודרנית. אם נחבר את המוצרים שכל העובדים במשק הישראלי ייצרו, נקבל את התפוקה של המשק; אם נחסיר מהם את כל העלויות שהושקעו במוצרים הללו, נקבל את פריון העבודה בישראל.

הפריון הוא אורח קבוע בדוחות של בנק ישראל, משרדי ממשלה וחברות דירוג אשראי בינ”ל. אך מה בעצם הופך אותו לכל כך מיוחד? העלייה בפריון בעלת מתאם חזק לעלייה בתוצר, לפיכך, אם הפריון לעובד יעלה, התוצר לנפש יעלה גם הוא, מה שמכונה “צמיחה כלכלית”. גם ברמת המיקרו האפקט קיים, ולכן אם מפעל מסוים יעלה את הפריון שלו, הוא יצמח כלכלית. ניתן להעלות את הפריון בשתי דרכים: ראשית, בעזרת העלאת התפוקה של העובד באותן תשומות; שנית, בעזרת הורדת התשומות הנדרשות לייצור אותה כמות תפוקה.

התעשייה הישראלית סובלת מפריון נמוך במיוחד ביחס למדינות ה-OECD. הנתון הזה משפיע על מצבה של התעשייה הישראלית בפרט ועל המשק הישראלי בכלל. הפריון הנמוך הוא גם מנוע צמיחה אפשרי שמסתתר כמעט בכל מפעל בישראל. כיום, משרדי הממשלה השונים מציעים תוכניות לשיפור הפריון ומכירים בכך שתמיכה בהעלאת הפריון מהווה תמיכה בצמיחה הכלכלית בישראל.

כל מנכ”ל בכל מפעל תעשייתי בישראל צריך לחשוב כיצד אני מייצר יותר באותה העלות?, האם אני יכול להשקיע במיכון שיאפשר לי לייצר יותר תפוקה? האם ישנן טכנולוגיות ייצור טובות יותר שאני יכול לאמץ? האם אני מייצר בתפוקה הפוטנציאלית המקסימלית? אם אנו לא חושבים שהביקוש למוצר יעלה, עלינו לחשוב כיצד נוכל לייצר את אותה הכמות בעלות נמוכה יותר?; האם ישנן פעולות ידניות שניתן לבצע בצורה אוטומטית?; האם חומרי הגלם מנוצלים בצורה אופטימלית?

בכל מפעל תעשייה בפריפריה מסתתר מנוע צמיחה עוצמתי שנקרא הפריון. הצעדים לשיפור הפריון לא תמיד קלים, ועלינו לשנות את שיטות העבודה שלנו, להתמודד עם טכנולוגיות חדשות, להשקיע במשאבים ולבצע מחקר ופיתוח כלומר לצאת מ”איזור הנוחות” שלנו. אבל הסיכון טומן בתוכו גם הזדמנות, תכניות ומסלולים ממשלתיים שונים מוכנים לעזור לכם להתמודד עם הסיכון וגם לתת לכם להנות מהצמיחה. לכן, קחו את ההזדמנות בשתי ידיים ונצלו את מנוע הצמיחה.

שיתוף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email